Vreemde opmaak of geen afbeeldingen? Bekijk dan de online versie van deze e-mail.
Valentijnsactie - Jouw zorghart zit op de juiste plek!

Met het oog op onze gedeelde passie voor de zorg en het welzijn van onze cliënten, werd er op Valentijnsdag een moment gecreëerd om waardering en liefde met elkaar te delen. 
 

Op 14 februari werd er onder medewerkers van Pergamijn waardering naar elkaar uitgesproken door middel van een speciale Valentijnsactie. Een aantal medewerkers ontvingen een prachtige roos, een symbool van erkenning en dankbaarheid voor het passievolle werk dat zij dag in dag uit verrichten. De rozen zijn niet alleen een uiting van waardering, maar ook een herinnering aan de positieve impact die we gezamenlijk hebben op het leven van onze cliënten.
 

Het was een geslaagde dag met als resultaat heel veel blije gezichten!

Carnavalsoptocht Sterrekroos

Dagbesteding Sterrekroos organiseerde samen met alle cliënten en vele vrijwilligers een carnavalsoptocht.
 

Het avontuur begon bij het flyeren in de wijk, om iedereen te laten weten dat de optocht van Sterrekroos binnenkort langs zou komen. Ook zijn alle bewoners druk aan de slag gegaan met het maken van carnavalspakjes. Dit was een leuke activiteit waarbij de bewoners lekker creatief bezig konden zijn.
 

De langverwachte dag brak aan en de cliënten schitterden allemaal tijdens de feestelijke optocht. De straten vulden zich met kleur, muziek en de lachende gezichten van alle cliënten. Ook Prins David en Prinses Brigitte liepen natuurlijk vol trots mee!
 

De optocht werd mede mogelijk gemaakt door de hulp van alle vrijwilligers. Zij zorgde er onder andere voor dat iedereen eenzelfde pak kreeg. Bedankt toppers!

Carnavalsposter van Pergamijn 2024

Net als het Limburgse carnaval is het stilaan een echte traditie aan het worden: de jaarlijkse carnavalswedstrijd waarbij cliënten hun mooiste creaties inzenden. Dit jaar namen diverse locaties binnen Pergamijn deel aan de wedstrijd, waar cliënten hun uiterste best deden om de mooiste carnavalsposter te maken. Na een stemronde onder medewerkers en op Facebook is er een winnaar naar voren gekomen.
 

En de winnaar is...

De deelnemende locaties, Gouverneur van Hövellstraat, Limbrichterweg, Maasstraat, Sint Jansstraat, Sterrekroos en Thaalpad, hebben met toewijding gewerkt aan originele, handgemaakte carnavalsposters. Met een indrukwekkend aantal stemmen van maar liefst 177(!) heeft locatie Maasstraat de titel van Carnavalsposter van Pergamijn 2024 veroverd. Deze kleurrijke overwinning brengt het enthousiasme en de creativiteit van de cliënten van Pergamijn op het podium. Van harte gefeliciteerd aan de winnaars!

Terugblik carnavalsactiviteiten

Helaas is carnaval weer voorbij, maar om toch nog even na te genieten van dit grote feest, worden er een aantal kiekjes gedeeld van deze mooie dagen.
 

Alle bewoners hebben flink feest gevierd. Er vonden een aantal leuke activiteiten plaats, georganiseerd door team Vrije tijd. Zo waren er twee carnavalsdisco’s op Pepinusbrug en er was uiteraard weer een disco in het Slekkerhoes. Dit keer werd er tijdens de disco in het Slekkerhoes ook een extra activiteit georganiseerd, namelijk Hering Biete.

De cliënten hebben weer genoten van deze feestelijke dagen!

Interview met vrijwilliger Marion

Zoektocht naar een vrijwilliger: Marion, ambulant medewerker en vrijwilliger, vertelt over haar ervaring als vrijwilliger.
 

Eerder deelden wij de verhalen van Leroy en Savannah, twee cliënten die nog op zoek zijn naar een vrijwilliger. Dit keer neemt Marion ons mee in haar verhaal als vrijwilliger.

Al 20 jaar medewerker bij Pergamijn

Marion is al 20 jaar een trouwe medewerker van Pergamijn. Ze komt oorspronkelijk uit Dordrecht, waar ze ambulant werkte. Momenteel woont Marion al 20 jaar in het zuiden. Sinds november 2022 is ze, naast medewerker, ook officieel vrijwilliger bij Pergamijn.

‘Ik werk momenteel bij Pergamijn aan huis. Toen ik 20 jaar geleden begon bij Pergamijn, heb ik een tijdje op de woning Watersley 11 en in Echt gebouw 5 gewerkt. De vraag naar ambulante medewerkers was op dat moment heel klein. Toen ik de mogelijkheid kreeg om ambulant te werken, heb ik dat gelijk gedaan. In het begin viel ik vooral in voor medewerkers, maar na een tijdje kreeg ik vaste cliënten. Dit resulteerde erin dat ik met een aantal cliënten een goede band opbouwde.

Sinds november 2022 ben ik officieel vrijwilliger van een cliënt die verhuisde van zelfstandig wonen met ambulante begeleiding naar een interne woning. Ik dacht eerst dat je als medewerker van Pergamijn geen vrijwilliger kon worden. Toch is dit mogelijk wanneer je op een andere woning of binnen een ander onderdeel van de organisatie werkt dan waar de cliënt woont.'

Bellen en appen doe ik dagelijks, samen een boodschap doen doe ik wekelijks

Marion heeft veel contact met de cliënt. Naast dat de wekelijkse boodschappen samen gedaan worden, belt ze dagelijks met de cliënt.

‘Ik bel de cliënt meestal een paar keer per dag, dit doe ik omdat ze het contact erg mist. Bij mij kan ze tijdens de telefoongesprekken al haar verhalen kwijt. Ook doen we samen boodschappen en gaan we samen winkelen. Dat deden we ook al toen ze nog ambulante begeleiding had. Daarnaast loop ik regelmatig bij haar binnen en drinken we samen gezellig een kopje thee.’

Het bieden van een luisterend oor en een gesprekspartner

Het kunnen voeren van een goed gesprek is voor veel mensen iets wat vanzelfsprekend is. Helaas is dit niet voor iedereen zo. Door de inzet van Marion biedt zij de cliënt niet alleen een luisterend oor, maar ook een echte gesprekspartner.

‘Ik had al vanaf het begin goed contact met de cliënt. Dit contact heb ik onderhouden om de cliënt een luisterend oor en een gesprekspartner te bieden. De cliënt kan dus haar ei kwijt bij mij, wat haar zichtbaar helpt. Dit motiveert mij om, naast medewerker, ook vrijwilliger te zijn.’

Vrolijke momenten creëren in de moeilijkere periodes

Iedereen heeft zo zijn moeilijke momenten. Voor sommige personen komen deze momenten wat vaker voor dan voor anderen. Marion probeert er tijdens de moeilijke momenten te zijn voor de cliënt.

‘Als ik zie dat de cliënt vrolijk is, geeft mij dat een goed gevoel. Als vrijwilliger ben je er gewoon voor iemand, dat vind ik mooi. Zeker in de moeilijkere periodes is het fijn om die persoon te kunnen ondersteunen op de manier die zij prettig vindt.’

Mijn rol als medewerker en vrijwilliger combineren

Vrijwilligerswerk combineren met haar baan is voor Marion zeker haalbaar. Wel is een goede planning van groot belang.

‘Het is vooral belangrijk om goed te blijven plannen en duidelijk je grenzen aan te geven. Wanneer ik een goede planning maak, lukt het mij makkelijk om vrijwilligerswerk te doen naast mijn werk. Het telefonische contact heb ik dagelijks wanneer ik van het werk naar huis rijd of andersom.’

Samen de toekomst kleuren: meerjarenrichting Pergamijn

De afgelopen tijd is er door meerdere personen binnen de organisatie gekeken naar: hoe beweegt de wereld om ons heen en wat betekent dat voor Pergamijn? Maar het omgekeerde gebeurde ook: hoe gaat het binnen Pergamijn, wat is goed, wat kan beter?
 

Het resultaat ligt er nu: een nieuwe missie en visie, een heldere strategie en 4P's!
 

Missie
 

Kleurrijk leven: dat wil iedereen. Midden in de maatschappij of in een beschermde omgeving.
 

Het is onze missie om mensen met een verstandelijke beperking vanuit hun eigen vraag of behoefte passende ondersteuning te bieden. Zo zelfstandig als mogelijk, zo beschermd als nodig.

Visie
 

Wij denken in mogelijkheden om op een hedendaagse manier invulling te geven aan ondersteuningsvragen van mensen met een verstandelijke beperking, steeds met kwaliteit van leven als doel.
 

We versterken onze jarenlang opgebouwde kennis, kunde en ervaring in zorg, ondersteuning, medische paramedische en agogische behandeling.
 

Meerjarenrichting Pergamijn: Samen de toekomst kleuren
 

Vanuit een rijke traditie en jarenlange ervaring kijkt Pergamijn met vertrouwen naar de toekomst. Samen de toekomst kleuren is een bewuste keuze voor een heldere koers met de flexibiliteit om in te spelen op veranderende omstandigheden.
 

Bestuurder Jessica Heuperman: "Deze richting biedt ons houvast om de koers aan te houden en geeft handvatten om flexibel te blijven. Zo kunnen we onzekerheden niet krampachtig beheersen maar juist omarmen.
 

Met warme zorg betekenisvol zijn én blijven in een veranderende wereld. Dat is de opdracht waarvoor wij staan. Met en voor onze cliënten en hun families, voor onze medewerkers en voor onze omgeving. Ingebed in de regio, verbonden met veel waardevolle stakeholders.
 

We putten dagelijks uit onze expertise en maken optimaal gebruik van de kracht van onze medewerkers en technologie.

Samen kleuren we de toekomst, laten we daar vandaag al mee beginnen!"

De 4P's van Pergamijn: kernwaarden voor een warme, professionele organisatie

Activiteiten Vrije Tijd maart

Maart 2024

Zaterdag 02-03

Disco in het Slekkerhoes

Info volgt nog

Woensdag 06-03

Disco op het terrein van Pepinusbrug 4

Info volgt nog

Zondag 10-03

Winterzon festival, inclusief vervoer

Uitgebracht

Zaterdag 16-03        

Sams feestje, in café de Vogel in Monfort

Info volgt nog            

Woensdag 27-03

Paasactiviteit op boerderij Ut Brook

Info volgt nog

Zaterdag 30-03

Mini mars van de Kennedy Mars

Info volgt nog

Neem voor meer informatie contact op met Vrijetijd@pergamijn.org 

Volg ons op social media
Mercator 2
6135 KW Sittard
E-mail: info@pergamijn.org
Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties? Stuur een mail aan:
redactie@pergamijn.org
Indien u het abonnement op de nieuwsbrief wilt opzeggen klik dan hier om u af te melden.