Vreemde opmaak of geen afbeeldingen? Bekijk dan de online versie van deze e-mail.
Afscheid van woning Kloostertuyn in Brunssum

Pergamijn heeft besloten afscheid te nemen van de woning Kloostertuyn in Brunssum. Daar woonden mensen met een ernstige meervoudige beperking, die met de nodige verpleegtechnische kennis en kunde ondersteund moeten worden. Echter, gespecialiseerde medewerkers vinden is lastig in de krappe arbeidsmarkt en door veranderingen binnen het team werd het lastig om continuïteit en kwaliteit van zorg te blijven bieden. Deze situatie werd besproken met de raad van bestuur, CCR en de OR en er vond ook overleg plaats met het team en de verwanten. De kwaliteit en continuïteit van zorg voor de kwetsbare bewoners stond voorop bij het afwegen van mogelijke oplossingen.

In een eerste fase verhuisden begin januari 8 bewoners naar andere woningen van Pergamjin. Door verdere ontwikkelingen binnen de woning zijn de afgelopen maand de 9 overgebleven cliënten ook verhuisd. Voor de medewerkers is inmiddels een passende nieuwe werkplek gevonden binnen onze organisatie.

Pergamijn wenst alle bewoners en medewerkers een goede nieuwe start toe. Dank aan iedereen die vanuit zijn rol en met hart & ziel heeft bijgedragen aan de zorg en ondersteuning op locatie Kloostertuyn.

Proactieve zorgplanning

“Wacht niet te lang om het levenseinde bespreekbaar te maken”
 

Hoe praat je over de dood?
 

Wellicht vindt niemand dat ooit vanzelfsprekend, en toch. Het hoort erbij, want sterven hoort bij het leven. Zeker als het gaat om een kwetsbaar persoon.
 

Pergamijn heeft dan ook al jaren een palliatief team. Collega’s ondersteunen collega’s in het omgaan met (vragen rondom) het levenseinde. En in 2023 startte het project Proactieve Zorgplanning op, gesubsidieerd door Zonmw. De projectgroep ijvert voor het tijdig bespreekbaar maken van het levenseinde, ook en vooral op een moment dat dit nog helemaal niet aan de orde is (of lijkt).
 

Hun belangrijkste les? “Erover praten op een rustig moment kan enorm helpend zijn om wensen van cliënten en verwanten goed in beeld te krijgen.” 
 

Eerbetoon aan het leven
 

Gedragskundige Carla Lamers en casemanager Diana Vandewier vertellen over hun ervaringen.
 

“Ik heb in het verleden op groepen gewerkt waar overlijden en het palliatieve traject een onderdeel van de dagelijkse zorg waren”, steekt Diana van wal. “Ik heb de laatste levensfase altijd gezien als een eerbetoon aan het leven van de cliënten. Het nakomen van de wensen van de cliënten, hoe klein in onze ogen ook, maakt zo’n groot verschil.”
 

Nou, dat is alvast een mooi uitgangspunt! Heeft de scholing je iets nieuws gebracht, een inzicht of inspiratie?
 

Carla: “Voor mij is dat het inzicht dat je best al vroeg in het ziekte- of kwetsbaarheidstraject het gesprek aangaat, zodat de cliënt en wettelijke vertegenwoordiger in rustige, niet-acute omstandigheden kunnen nadenken over doelen en voorkeuren.”
 

Diana: “De werkvorm die ik heb leren kennen, gaat me vast helpen bij het bespreekbaar maken van dit onderwerp met verwanten én in het team.”
 

Hoe ga jij vanuit jouw rol en functie aan de slag rond het thema proactieve zorgplanning?
 

Diana: “Ik ben werkzaam als casemanager en kom ik op veel verschillende locaties binnen Pergamijn. Op het moment dat een cliënt een bijzondere zorgvraag heeft, kan er een aanvraag gedaan worden binnen ons team. Ik heb een signalerende functie en kan ik mijn bevindingen met de betrokken gedragskundige en senior cliëntbegeleider bespreekbaar maken. Daarnaast ben ik lid van het palliatief team binnen Pergamijn. Zo komen we in de werkoverleggen van verschillende locaties. Teams kunnen ons vragen om mee te kijken, mee te denken en tips te geven.”
 

Heb je binnen je werk bij Pergamijn al kansen gekregen om je kennis rond proactieve zorgplanning in de praktijk te brengen? Hoe was dat?
 

Carla: “Ja, mijn ervaring is dat bij dit thema vaak meerdere gesprekken nodig zijn, wettelijk vertegenwoordigers hebben tijd nodig om hier besluiten in te kunnen nemen.”
 

Diana sluit daarbij aan: “Ik merkte ook dat familieleden en begeleiders het onderwerp vaak lastig vonden en dan soms te lang wachtten om het gesprek aan te gaan. Heel begrijpelijk natuurlijk, want er komen veel emoties los bij familie. Binnen teams kunnen eigen normen en waarden van begeleiders een rol spelen in de begeleiding van cliënten in de laatste levensfase. Daarom lijkt me de werkvorm die tijdens de scholing is ingebracht, heel geschikt.”
 

Zou je graag als vrijwilliger iets willen betekenen voor iemand in de palliatieve of laatste levensfase? Neem dan contact op met Joyce Quadtflieg voor meer informatie. Je kunt haar bereiken via e-mail op vrijwilligerswerk@pergamijn.org of telefonisch op 06-23030362.

Inclusie

Binnen Pergamijn worden ontzettend veel mogelijkheden geboden, maar ook buiten de stichting zijn er mogelijkheden waar gebruik van gemaakt kan worden.

Oda Albert en Leon van de Weem vertellen: 'Wij hebben beide een zoon met zorgbehoeften, ieder op zijn eigen manier. Beiden zijn lid van de zwemvereniging SVG de Mijnstreek. Deze is opgericht in 1965 om mijnwerkers met een handicap, toch te kunnen laten bewegen. Inmiddels hoort het zwembad bij het revalidatiecentrum Adelante in Hoensbroek, de bakermat van zwemvereniging SVG de Mijnstreek, tot grote tevredenheid van het bestuur en de leden.

Tweemaal per week (woensdag en zaterdag) kunnen de leden hier onder begeleiding van vrijwilligers gebruikmaken van twee baden. Dat kan recreatief zwemmen of onbelast bewegen in het verwarmde water zijn. Zelfs diplomazwemmen gebeurt daar voor kinderen en ouderen, voor wie de normale leergang te moeilijk is. Een volwaardig diploma A of B kan daar behaald worden, want de regels daarvoor zijn landelijk. Het duurt soms wat langer, maar het geeft ontzettend veel plezier en voldoening wanneer iemand vol trots zijn of haar pas behaalde diploma laat zien.'

Leon zegt: "Als mijn zoon een normaal gezond kind was geweest, dan had ik iedere zaterdag misschien wel langs het voetbalveld gestaan. Nu ga ik iedere zaterdag met hem zwemmen." In het water kan hij zijn armen en benen vrijelijk en onbelast bewegen. Omdat onze zonen lid zijn van een zwemvereniging en ook zo worden gezien door de andere leden, is dát inclusie.

NLdoet 2024

Ook dit jaar heeft Pergamijn weer deelgenomen aan NLdoet, de belangrijke vrijwilligersactie van het jaar.
 

Dit jaar waren er twaalf locaties van Pergamijn betrokken bij NLdoet, namelijk: Reeweg/Vosweg, Boerderij Brooklaan, Pepinusdal 11 dac, Herstal 31-33, Maasstraat 17, Limbrichterweg, Laan van Westfalen, Sterrekroos, Bronstraat, Jacobusstraat, Op Kasselemeier en Thaalweg. Helaas moesten de laatste drie locaties vanwege onvoorziene omstandigheden om uitstel vragen, maar dat mocht de pret niet drukken. Op de overige negen locaties zijn alle vrijwilligers hard aan de slag gegaan om de lijst met klussen af te werken. Er zijn muren geschilderd, bloemen geplant, tuinen opgeknapt en nog veel meer! Zowel bewoners als medewerkers zullen hier nog lange tijd plezier van hebben. 
 

Alle vrijwilligers die hebben meegedaan aan NLdoet, hartelijk dank voor jullie inzet en hopelijk tot volgend jaar!

Marjo Beuker 25 jaar in dienst bij de Gamma

Maart was een bijzondere maand voor Marjo, een bewoonster van de Laan van Westfalen in Geleen. Ze is deze maand namelijk 25 jaar in dienst bij de Gamma in Sittard. Dit speciale moment mag natuurlijk niet onopgemerkt voorbijgaan, daarom vertelt Marjo over haar jaren bij de Gamma.
 

Wie is Marjo?

Marjo is 53 jaar en woont op de locatie Laan van Westfalen in Geleen.

‘In mijn vrije tijd kijk ik graag televisie en vind ik het leuk om de was te strijken. Elke woensdag ben ik vrij van werk, dan help ik op de woning met bijvoorbeeld het inruimen van de boodschappen.’ Ook vertelt Marjo met trots dat ze al 25 jaar een vriend heeft.


Een werkdag bij de Gamma

Marjo werkt elke maandag, dinsdag en vrijdag met veel plezier bij de Gamma.

‘Mijn werkdag begint om 10:45 en eindigt altijd om 16:30. Op dinsdag ben ik vooral bezig met het inruimen van voorraad. Elke maandag en vrijdag maak ik de vloer schoon. Eerst met blik en veger, daarna met de dweil. Dit mag ik altijd doen op mijn lievelingsafdelingen, de elektro- en verfafdeling.’

Na zo’n leuke, maar vermoeiende dag op het werk, wordt Marjo weer veilig thuisgebracht door de taxi.


De favoriete collega van Marjo

Marjo werkt samen met leuke collega’s, waar ze veel grapjes mee kan maken.

‘Mijn favoriete collega op dit moment is Tom. Tom heeft een keer frietjes gehaald toen ik aan het werk was, dit vond ik erg leuk en lekker.’


Een fijne werkplek
 

Alle collega’s houden rekening met mij, dat vind ik fijn.
 

‘Het leukste aan mijn werk vind ik de collega’s, die kan ik altijd lekker plagen. Ook wordt er altijd rekening gehouden met mij. Als het werk bijvoorbeeld te zwaar wordt, dan mag ik iets anders gaan doen. Ik vind het fijn dat er zo goed rekening gehouden wordt met mij.’
 

25 jaar in dienst
 

Op de dag dat Marjo officieel 25 jaar in dienst was, hadden de collega’s van Marjo de pauzeruimte mooi versierd. Ook kreeg Marjo een hele grote doos met Rousseau chocolade.
 

Ken jij een bewoner die een bijzonder verhaal wilt delen? Stuur dan een e-mail naar redactie@pergamijn.org en wij nemen contact met je op!

Cliënten bezoeken Winterzon festival

Team Vrije Tijd organiseerde een uitje naar het Winterzonfestival 2024 in Grubbenvorst.
 

Wat een onvergetelijke dag was het! De dag begon al goed in de gezellige partybus. De bus werd bestuurd door een superleuke buschauffeur die de stemming er alvast goed inbracht. Eenmaal aangekomen konden de cliënten genieten van optredens van artiesten zoals John Tana en Frans Duijts. Ook was er de mogelijkheid om je te laten schminken en nep tattoos te laten zetten.
 

Al met al was het een geslaagde dag die zeker voor herhaling vatbaar is!


 

Activiteiten Vrije Tijd april

April 2024

Maandag 01-04

Rosa run Sittard

Voor cliënten en personeel, info uitgebracht

Dinsdag 02-04

Muziekmiddag met Theikessound in het restaurant van Pepinusbrug

Uitgebracht

Zaterdag 06-04

Sjepe disco in Oirsbeek

Geen actie vanuit VT

Zondag 07-04

Truckrun in Horst, aanmelden via truckrun.nl/aanmelden-deelnemers

Geen actie vanuit VT/uitgebracht

Zaterdag 13-04     

Zwemsportdag de Ijzeren man in Weert. Aanmelden via www.iedereenkansporten.nl/middenlimburg

Geen actie vanuit VT/uitgebracht            

Woensdag 17-04

Disco in café Oppeplatz in Echt

Info volgt nog

Woensdag 24-04

Oranje Disco op Pepinusbrug 4

Info volgt nog

Neem voor meer informatie contact op met Vrijetijd@pergamijn.org 

Volg ons op social media
Mercator 2
6135 KW Sittard
E-mail: info@pergamijn.org
Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties? Stuur een mail aan:
redactie@pergamijn.org
Indien u het abonnement op de nieuwsbrief wilt opzeggen klik dan hier om u af te melden.