Onthulling kunstwerk De leilindes

Symbool voor kleurrijk leven en werken bij Pergamijn

Wie op ons terrein Pepinusbrug in Echt komt kan er niet naast kijken: het opvallende kunstwerk van twee bomen. ‘De leilindes’ heet dit werk, dat 3 meter hoog is en het felle rood, blauw, geel en paars uit ons logo meekreeg. Het werk symboliseert de kleurrijke zorg, begeleiding en het kleurrijk leven en werken bij Pergamijn.

Cliënten betrekken
De baseline van Pergamijn is niet voor niets: Pergamijn kleurt je leven. “Als organisatie streven we ernaar onze cliënten een kleurrijk leven te laten leven, en dat zoveel mogelijk met henzelf in de regie. We ondersteunen hen daarbij en stellen hen centraal. Omgekeerd geven onze cliënten ook kleur aan onze organisatie, onder andere via artistieke en creatieve dagactiviteiten. We wilden dat idee van kleurrijke zorg en begeleiding, kleurrijk leven en werken vatten in één beeld. Eén dat uiteraard tot stand moest komen met betrokkenheid van onze cliënten”, steekt bestuurder Jessica Heuperman van wal.  


Lindeboom als symbool
Daarom verzocht Stichting Pergamijn beeldend kunstenares Yvonne Mostard uit Dieteren om een werk te creëren. “De opdracht om iets te creëren met inbreng van de cliënten zelf, vond ik mooi en inspirerend,” vertelt Yvonne. “Mijn eerste gedachte was een kleurrijke boom, symbool voor groei, ontwikkeling en levenskracht. Ik ben dan beginnen te schetsen en zo kwam ik uit bij de leilinde. Een leilinde is immers geen gewone boom, zijn groei wordt begeleid. Vroeger werden deze bomen wel geplant voor huizen en boerderijen om ze te beschermen tegen de elementen. En zo staat de leilinde voor bescherming, kracht, liefde en verbondenheid. Dat vind ik hier erg toepasselijk.” 

Het werk is gemaakt uit staalplaat van 1 centimeter dik, 3 meter hoog en ruim 3 meter breed. De stam wordt dubbel uitgevoerd, het zijn dus twee leilindes bij elkaar. Mostard koos er voorts voor het staal te laten poedercoaten in het felle rood, blauw, geel en paars uit het logo van Pergamijn. 

Papieren handjes
Al was het in volle coronatijd niet zo makkelijk om cliënten te betrekken, toch vonden Mostard en de teams Zinvolle Daginvulling een manier: ze vroegen cliënten om hun handomtrek op een vel papier te zetten. De vele tientallen papieren handen die Mostard zo binnenkreeg, werden uitgelaserd in de blaadjes van de leilindes. “Deze handen zorgen voor reliëf en een mooie, speelse lichtwerking in het bladerdek.”   


Het werk “De leilindes” valt te bewonderen op het terrein Pepinusbrug in Echt.