Feestelijke opening boerderij Heggerhof

Activiteitencentrum breidt uit naar 21 deelnemers per dag

Exact een jaar na de opstart is het activiteitencentrum op boerderij Heggerhof in Schinnen klaar om ‘officieel’ de deuren te openen. Dat gebeurde op donderdag 18 augustus met een feestelijk tintje. Nu de oude schuur prachtig gerenoveerd is tot activiteitenruimte en het houtbewerkingsatelier en de moestuin in bedrijf zijn, is er op deze locatie bovendien plaats voor uitbreiding: in totaal is er plaats voor 21 deelnemers per dag. Alle activiteiten zijn gericht op het boerderij- en buitenleven.

Boerderij ‘Heggerhof’ is een mooie historische hoeve en thuisbasis van het familiebedrijf van Frans en Cecile Vanderheijden-Ubachs, al generaties lang actief in de melkveehouderij en de akkerbouw. Vorig jaar vonden ze een partner in Pergamijn en zo werd een oude, leegstaande schuur omgetoverd tot kloppend hart van een gloednieuw activiteitencentrum voor mensen met een lichte tot matige verstandelijke beperking.

Tot 21 cliëntplaatsen per dag

In totaal is hier plaats voor 21 deelnemers per dag, legt teamleider Yolande Hambeukers uit: “Iets meer dan een jaar geleden trokken we in tijdelijke units verderop het erf. Dat gaf ons de tijd om onze activiteiten hier rustig uit te bouwen én de oude schuur te renoveren. Inmiddels is alles klaar en zijn we ontzettend trots op het resultaat. Zulke prachtige grote ruimtes voor onze deelnemers om in te werken! Nu alles gereed is kunnen we dus ook het aantal cliëntplaatsen verhogen en elke dag tot 21 deelnemers verwelkomen.”

Werken met je handen

De activiteiten zijn allemaal gericht op het boerderijleven en het werken met je handen:

  • Dieren verzorgen, waaronder koeien, kippen en konijnen;
  • In de moestuin werken;
  • Kaarsen maken;
  • Hout bewerken.

“Het is leuk onze deelnemers te zien genieten van de dieren, van het buiten zijn en van het resultaat van hun werk, zoals bijvoorbeeld de handgemaakte spulletjes die hier ook te koop zijn”, aldus begeleider Angelo. “Het is mooi hoe ze hier opbloeien, daar doe je het als begeleider toch voor. We kunnen hier werken op een mooie en veilige plek, in een rustige buurt middenin het groen. We gaan dan ook vaker een eindje wandelen en zo hebben we inmiddels ook fijne contacten opgebouwd met de buren.”