Stemrecht en donorwet

Stemmen

Stemmen is voor iedereen van 18 jaar of ouder met de Nederlandse nationaliteit, maar is vaak te ingewikkeld voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze lopen tegen praktische problemen aan, zoals het niet begrijpen van informatie over de verkiezingen en moeite met invullen van het stembiljet. Om hen daarbij te ondersteunen heeft de overheid materiaal ontwikkeld zoals de filmpjes van Steffie.

Deze zijn te zien via https://www.hoewerktstemmen.nl/nl/

Samen met Kieskompas maakte ze dit jaar voor het eerst ook een eenvoudige kieshulp. Zo kan men op een eenvoudige manier bepalen welke politieke partij het beste past. https://www.kieskompas.nl/

Stemmen is een persoonlijk recht. Daarom worden de stembiljetten op het woonadres bezorgd en niet op het adres van de wettelijke vertegenwoordiger.

Kwetsbare mensen zijn vaak afhankelijk van hulp. Daarom ontvangen wettelijk vertegenwoordigers een brief waarin we hen attenderen op het recht om te stemmen van alle bewoners boven de 18 jaar met de Nederlandse nationaliteit. Cliënten zijn afhankelijk van hun ondersteuning al dan niet met hulp van de begeleiding op de woning.

Donorwet

Het vorig jaar is ook de donorwet ingegaan. Informatie daarover is te vinden op https://www.hoewerktorgaandonatie.nl/nl/

Zie filmpjes over orgaandonatie en het stemrecht.
Deze zijn gemaakt door één van de cliënten van het mediateam, © R. Albrecht.

Filmpje donorwet 

https://youtu.be/VA7Z602rj1U

Tweede Kamer verkiezingen deel 1 

https://youtu.be/qYhWQZHkd1o

Tweede Kamer verkiezingen deel 2

https://youtu.be/0vHp8z8SisA