Thaalpad wordt dopjesinzamelpunt voor Stichting Oogappeltjes

Het atelier van Thaalpad in Echt, een activiteitencentrum van Stichting Pergamijn, is voortaan ook dopjesinzamelpunt voor Stichting Oogappeltjes. Die organisatie zamelt plastic doppen in om fondsen te werven voor het opleiden van blindengeleidehonden. Thaalpad wordt zo het enige inzamelpunt in de omgeving Echt.

Bij Thaalpad in Echt gonst het van de gezellige drukte: het is dan ook één van de activiteitencentra van Stichting Pergamijn. “Bij Thaalpad bieden we dagbesteding aan zo’n 50 tot 70 mensen met een verstandelijke beperking”, legt teamleider Yolande Hambeukers uit. “Heel wat van deze mensen wonen in één van onze woningen in Echt, maar er zijn ook deelnemers die thuis wonen en hier hun dag doorbrengen.”

De mogelijkheden zijn er heel divers: (semi-)industrieel werk, creatief atelier (beelden gieten, keramiek, wenskaarten maken, schilderen,…), houtbewerking of kantinewerkzaamheden.

Handgemaakte spulletjes

Al deze handgemaakte spulletjes worden ter plekke verkocht in het atelier. “Je kunt bij ons terecht voor een leuke wenskaart of een origineel handgemaakt cadeau zoals een vogelhuisje, een schilderij of serviesgoed”, legt begeleider Lizet Vogels uit. “We produceren best veel en daarom willen we Thaalpad graag eens in de kijker zetten.”

11 miljoen doppen = 5000 euro

Onlangs is Thaalpad bovendien een samenwerking aangegaan met Stichting Oogappeltjes. Deze organisatie zamelt geld in voor het opleiden van blindengeleidehonden en hulphonden, onder meer voor mensen met een visuele beperking (natuurlijk ook om plastic afval uit het milieu te houden). Want mobiel blijven en zoveel mogelijk de regie over het eigen leven behouden is erg belangrijk, maar helaas is de opleiding van zo’n hond erg kostbaar, legt voorzitter Jannie Michels uit: “De basisopleiding van één pup kost ca. 5000 euro, alles inbegrepen. We zamelen fondsen in via donaties en acties, maar dus ook door het inzamelen van plastic doppen. Dit afvalmateriaal verkopen wij aan een recyclebedrijf.     5000 euro, dat zijn omgerekend niet minder dan 11 miljoen doppen. Heel erg mooi dus dat Thaalpad ons wil steunen, want zij zijn het enige inzamelpunt in de omgeving Echt!”

Enthousiast

De deelnemers van Thaalpad zijn alvast enthousiast. Claartje schilderde de inzamelton en begeleider Lizet bracht het logo erop aan. Ria en Francisca zijn nu al enthousiaste promotoren van het doppen sparen. “En het is altijd een feest als Jannie en Paul langskomen met Umit, de geleidehond van Jannie”, lacht begeleider Lizet. “Onze cliënten vinden het helemaal geweldig om Umit te knuffelen. Jannie leert ze dan dat je de hond alleen mag aaien als hij niet aan het werk is. Zodra Jannie zijn werktuigje omdoet, is Umit even niet beschikbaar voor knuffels!”

Doppen binnenbrengen in het atelier

De eerste doppen werden bij Thaalpad alvast ingezameld: een hele kofferbak vol! “Maar we hopen natuurlijk op nog veel meer. Dus verzamel je thuis plastic doppen, dan kun je ze hier bij ons komen inleveren tijdens de openingsuren van ons atelier. En kun je gelijk ons mooie assortiment producten bewonderen. Iets kopen mag natuurlijk altijd!”, besluit Lizet.