Dag van de Logopedie: Logopedist Cleo Joosen aan het woord

Vandaag is het de Europese Dag van de Logopedie. Op deze dag wordt er aandacht gevraagd voor het mooie vak logopedie. Dit jaar geven we het woord aan Cleo Joosen, een toegewijde logopedist met bijna 7 jaar ervaring binnen Pergamijn.

Het belang van logopedie

Wat houdt het werk van logopedisten in? Cleo vertelt over haar rol als logopedist en waarom dit van essentieel belang is voor cliënten.

"Het grootste deel van mijn werk bestaat uit het behandelen en onderzoeken van communicatie in de breedste zin van het woord. Communicatie is cruciaal in het leven, om behoeften, meningen, vragen en emoties over te brengen. Zonder effectieve communicatie verlies je een deel van jezelf en van je zelfredzaamheid.

Naast ondersteuning bij communicatie biedt een logopedist ook hulp bij gehoorverlies, een verstoorde prikkelverwerking of wanneer een cliënt moeite heeft met eten en drinken.

Samen mooie dingen bereiken

Het verbeteren van de levenskwaliteit van de cliënt staat centraal in dit vakgebied. Er zijn verschillende manieren waarop logopedisten bijdragen aan de verbetering van het welzijn van cliënten.

"Dit doen we door voortdurend aandachtig naar de cliënt te blijven kijken en te blijven luisteren. Wat zijn hun verwachtingen? Kunnen we deze waarmaken en hoe kunnen we de hulpvraag het beste beantwoorden? Een nauwe samenwerking met de woonomgeving en andere disciplines is hierbij van essentieel belang.

Het bieden van duidelijkheid via visualisatie kan de dagelijkse gang van zaken voor cliënten rustiger maken. Door bepaalde taal/gebaren te gebruiken, kunnen we begrijpen wat een cliënt ons graag wil vertellen. Het verbeteren van het gehoor draagt bij aan het waarnemen van de omgeving. Dit alles bereiken we door observaties, onderzoek en het overdragen van kennis aan begeleiders."

Misvattingen over Logopedie

Er zijn enkele veelvoorkomende misvattingen over logopedie. Cleo noemt een aantal voorbeelden.

"We krijgen soms de vraag of we iets met voeten doen (Podotherapie ????). Ook heerst het misverstand dat communicatie alleen verbaal kan zijn. In werkelijkheid kan communicatie op diverse manieren plaatsvinden, namelijk met alle zintuigen die op dat moment beschikbaar zijn. Tactiele verwijzers, aanrakingen, gebaren of zelfs geuren kunnen worden ingezet om communicatie op gang te brengen."

Uitdagend en Afwisselend

Plezier in het werk is van groot belang. Het zien dat bepaalde doelen worden bereikt door jouw inzet maakt dit vak bijzonder.

"Logopedie is een uitdagend en vooral afwisselend vak waarin je echt het verschil kunt maken. Cliënten en begeleiders kunnen opbloeien wanneer doelen worden behaald. Dat is geweldig om te zien, vooral als je weet dat je daar een bijdrage aan hebt geleverd."

Ben je ook nieuwsgierig naar ons vorige nieuwsbericht? Klik dan hier