Afscheid van Toine Kerkhoff, voorzitter CCR Pergamijn

Dubbelinterview Toine Kerkhoff en Maria Gijzels, afscheidnemende en nieuwe voorzitter

Op zijn 80ste neemt Toine Kerkhoff per 23 maart officieel afscheid van het voorzitterschap van onze Centrale Cliëntenraad (CCR). “Na twee termijnen van 4 jaar is het mooi geweest. De afgelopen weken hebben Maria, de overige leden en ik de overdracht netjes afgehandeld”, steekt Toine van wal.

Dat is mooi, Toine. Hoe kijk je terug op je jaren bij de CCR?

Toine: “Nou, ik ben er zo’n beetje onverwacht ingerold… Ik heb jarenlang een zwager gehad die bij Pergamijn woonde en was toen actief betrokken als verwant. Van daaruit kwam ik in de commissie wonen van de CCR terecht, logisch met mijn achtergrond als bestuurder in het vastgoed. Toen de voorzitter opstapte, vroegen ze me om die lege plek te vervullen. Ik heb even geaarzeld maar toch heb ik de uitdaging met beide handen aangepakt. Met de Wet Medezeggenschap als kader zijn we daarna heel hard gaan werken aan het professionaliseren van de raad. Een bewuste keuze, want in het begin had ik het gevoel dat we niet écht gehoord werden. We hebben dan commissies ingesteld waar alle voorgenomen besluiten werden besproken. We trokken ook experten aan zo groeide de CCR in z’n rol. Nu worden we steevast betrokken bij strategische keuzes en belangrijke aanwervingen. En zo hoort het.”

Een hele weg afgelegd, dus. Waar ben je trots op?

Toine: “Wat me trots maakt is dat we onder mijn voorzitterschap zijn gegroeid van ‘gedoogd’ naar gerespecteerd worden. Ik ben ook trots op Pergamijn: de organisatie heeft op dit vlak een ommezwaai gemaakt. Dat wekt vertrouwen en respect!”

Zo Maria, dat zijn grote schoenen om te vullen :-).

Maria: “Klopt, maar ik heb er zin in en voel dezelfde bevlogenheid als Toine. Zelf heb ik een achtergrond in het onderwijs, met jarenlange ervaring in schoolbesturen. Ook ken ik Pergamijn al 50 jaar als verwant en vanuit mijn engagement als voorzitter van de verwantenraad van Vosweg / Reeweg. Dat ruil ik nu in voor deze rol.”

Wat ligt er op de plank voor de komende vier jaar?

Maria: “We hebben als CCR mooie stappen gezet, nu moet het terug naar de cliënt zelf. Dat is mijn centrale ambitie. Een eerste realisatie is alvast de aanwerving van onze vier ondersteuningsfunctionarissen voor de lokale cliëntenraden. Hier ben ik erg blij mee én trots op. Met ondersteuning van deze vier medewerkers en in samenwerking met de zorgteams is onze opgave om de stem van de cliënt zélf veel meer te laten klinken. Niet bevoogdend, maar bevragend. Je hoort ‘t, we vertrekken met grote idealen en zo hoort het, ook al kom je onderweg vast beren tegen…”

Toine: “Steeds een duidelijk doel voor ogen houden is de boodschap. En dat kan deze CCR zeker en vast.”

Maria: “Dat klopt. Wat ook helpt, is het onderlinge vertrouwen en de transparantie die gaandeweg zijn gegroeid. Dit is een stevige basis waarop we verder kunnen bouwen. In nauwe samenwerking met de teammanagers en hun teams, en met de RvB-MT. Ik kijk ernaar uit!”

Dank jullie wel Toine en Maria voor dit gesprek en voor jullie bevlogenheid voor onze CCR!

Toine: “Met speciale dank aan Nancy Lemmens als ondersteuner van de CCR voor de jarenlange uitstekende samenwerking!”